AGB  ·  Datenschutz  ·  Impressum  







Anmelden
Nützliche Links
Registrieren
Thema durchsuchen
Ansicht
Themen-Optionen

Something wrong in text drawing

Ein Thema von WojTec · begonnen am 20. Aug 2011 · letzter Beitrag vom 21. Aug 2011
Antwort Antwort
Seite 1 von 2  1 2      
WojTec

Registriert seit: 17. Mai 2007
480 Beiträge
 
Delphi XE6 Professional
 
#1

Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 14:35
Delphi-Version: 2010
I'm using TCanvas.TextOut() to output text on bitmap. Attached image better describe problem (please zoom it).

Simply, I want to text in pen color (green) without this terrible effect (red).
Miniaturansicht angehängter Grafiken
0.png  

Geändert von WojTec (20. Aug 2011 um 14:38 Uhr)
  Mit Zitat antworten Zitat
Fusel

Registriert seit: 27. Okt 2006
8 Beiträge
 
#2

AW: Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 15:07
Set your specific Fontname with TCanvas.Font
  Mit Zitat antworten Zitat
WojTec

Registriert seit: 17. Mai 2007
480 Beiträge
 
Delphi XE6 Professional
 
#3

Re: Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 15:26
I already did it, Arial. Do you mean problem is with font?
  Mit Zitat antworten Zitat
Namenloser

Registriert seit: 7. Jun 2006
Ort: Karlsruhe
3.724 Beiträge
 
FreePascal / Lazarus
 
#4

AW: Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 17:35
It has nothing to do with the font. It’s just windows’ subpixel rendering (ClearType) which smoothes out the edges of your text and makes it appear more defined. This technology was introduced with Win XP and is turned on globally by default since Vista.

You can however disable ClearType for a specific canvas.
  Mit Zitat antworten Zitat
WojTec

Registriert seit: 17. Mai 2007
480 Beiträge
 
Delphi XE6 Professional
 
#5

Re: Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 18:44
Hm, for me don't working, ClearType is as was.
  Mit Zitat antworten Zitat
Namenloser

Registriert seit: 7. Jun 2006
Ort: Karlsruhe
3.724 Beiträge
 
FreePascal / Lazarus
 
#6

AW: Something wrong in text drawing

  Alt 20. Aug 2011, 20:34
It should work, though. Post some code, please.
  Mit Zitat antworten Zitat
WojTec

Registriert seit: 17. Mai 2007
480 Beiträge
 
Delphi XE6 Professional
 
#7

Re: Something wrong in text drawing

  Alt 21. Aug 2011, 10:37
Delphi-Quellcode:
begin
  with TBitmap.Create do
  begin
    SetSize(100, 100);

    Canvas.Brush.Color := clWhite;
    Canvas.Pen.Color := clBlack;

    Canvas.FillRect(BoundsRect);

    Canvas.Font.Name := 'Arial';
    Canvas.Font.Size := 36;
    ChangeCleartype(Canvas, False);

    Canvas.TextOut(10, 10, '123'); // Without CT

    Canvas.Font.Size := 20;
    Canvas.TextOut(10, 60, '1234567'); // With CT

    SaveToFile('C:\0.bmp');
  end;
end;
I know!, need to call it before render text and after last setting! Ach.
Is possible to set it permanently for specified font?

Geändert von WojTec (21. Aug 2011 um 10:46 Uhr)
  Mit Zitat antworten Zitat
Benutzerbild von himitsu
himitsu
Online

Registriert seit: 11. Okt 2003
Ort: Elbflorenz
43.153 Beiträge
 
Delphi 12 Athens
 
#8

AW: Something wrong in text drawing

  Alt 21. Aug 2011, 11:19
Ja.

Leite dir TFont ab und baue diese Funktionalität dort ein.
Garbage Collector ... Delphianer erzeugen keinen Müll, also brauchen sie auch keinen Müllsucher.
my Delphi wish list : BugReports/FeatureRequests
  Mit Zitat antworten Zitat
WojTec

Registriert seit: 17. Mai 2007
480 Beiträge
 
Delphi XE6 Professional
 
#9

Re: Something wrong in text drawing

  Alt 21. Aug 2011, 11:35
I don't understand too much, you mean I should write new class with this function inside? I alread made helper class, but need to set property before render text.

I see Delphi disallow add fields in helpers, very bad

If I create extended font class TFontEx = class(TFont), how to use it in canvas?

Geändert von WojTec (21. Aug 2011 um 12:27 Uhr)
  Mit Zitat antworten Zitat
Benutzerbild von DeddyH
DeddyH

Registriert seit: 17. Sep 2006
Ort: Barchfeld
27.542 Beiträge
 
Delphi 11 Alexandria
 
#10

AW: Something wrong in text drawing

  Alt 21. Aug 2011, 12:35
I tried a little bit and this seems to work (only a form with a button on it):
Delphi-Quellcode:
unit Unit6;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls;

type
  TFont = class(Graphics.TFont)
  private
    procedure SetClearType(Value: Boolean);
    function GetClearType: Boolean;
  public
    property ClearType: Boolean read GetClearType write SetClearType;
  end;

  TfrmFontTest = class(TForm)
    Button1: TButton;
    procedure FormPaint(Sender: TObject);
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
    procedure FormCreate(Sender: TObject);
  private
    { Private-Deklarationen }
    FClearType: Boolean;
    procedure ToggleClearType;
  public
    { Public-Deklarationen }
  end;

var
  frmFontTest: TfrmFontTest;

implementation

{$R *.dfm}
{ TFont }

function TFont.GetClearType: Boolean;
var
  lf: TLogFont;
begin
  GetObject(Handle, sizeof(lf), @lf);
  Result := lf.lfQuality = DEFAULT_QUALITY;
end;

procedure TFont.SetClearType(Value: Boolean);
var
  lf: TLogFont;
begin
  GetObject(Handle, sizeof(lf), @lf);
  if Value then
    lf.lfQuality := DEFAULT_QUALITY
  else
    lf.lfQuality := NONANTIALIASED_QUALITY;
  Handle := CreateFontIndirect(lf);
end;

procedure TfrmFontTest.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  ToggleClearType;
end;

procedure TfrmFontTest.ToggleClearType;
var
  ft: TFont;
begin
  FClearType := not FClearType;
  ft := TFont.Create;
  try
    ft.Assign(Canvas.Font);
    ft.ClearType := FClearType;
    Canvas.Font.Assign(ft);
    Invalidate;
  finally
    ft.Free;
  end;
end;

procedure TfrmFontTest.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  FClearType := true;
end;

procedure TfrmFontTest.FormPaint(Sender: TObject);
begin
  Canvas.TextOut(10, 10, 'And now for something completely different...');
end;

end.
Detlef
"Ich habe Angst vor dem Tag, an dem die Technologie unsere menschlichen Interaktionen übertrumpft. Die Welt wird eine Generation von Idioten bekommen." (Albert Einstein)
Dieser Tag ist längst gekommen
  Mit Zitat antworten Zitat
Antwort Antwort
Seite 1 von 2  1 2      


Forumregeln

Es ist dir nicht erlaubt, neue Themen zu verfassen.
Es ist dir nicht erlaubt, auf Beiträge zu antworten.
Es ist dir nicht erlaubt, Anhänge hochzuladen.
Es ist dir nicht erlaubt, deine Beiträge zu bearbeiten.

BB-Code ist an.
Smileys sind an.
[IMG] Code ist an.
HTML-Code ist aus.
Trackbacks are an
Pingbacks are an
Refbacks are aus

Gehe zu:

Impressum · AGB · Datenschutz · Nach oben
Alle Zeitangaben in WEZ +1. Es ist jetzt 03:08 Uhr.
Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO © 2011, Crawlability, Inc.
Delphi-PRAXiS (c) 2002 - 2023 by Daniel R. Wolf, 2024 by Thomas Breitkreuz