AGB  ·  Datenschutz  ·  Impressum  







Anmelden
Nützliche Links
Registrieren
Thema durchsuchen
Ansicht
Themen-Optionen

Messages aufzeichnen

Ein Thema von XXcD · begonnen am 8. Dez 2009 · letzter Beitrag vom 9. Dez 2009
Antwort Antwort
Benutzerbild von XXcD
XXcD

Registriert seit: 19. Sep 2006
581 Beiträge
 
Delphi 2007 Professional
 
#1

Messages aufzeichnen

  Alt 8. Dez 2009, 22:56
Hallo,
ich habe vor einiger Zeit mal ne Delphi Demo gefunden über das aufzeichnen von Windows Messages.
Leider habe ich vergessen wo ich das her hatte und kann das auch nicht mehr finden, könnt ihr mit da weiterhelfen?
  Mit Zitat antworten Zitat
Astat

Registriert seit: 2. Dez 2009
Ort: München
320 Beiträge
 
Lazarus
 
#2

Re: Messages aufzeichnen

  Alt 9. Dez 2009, 08:26
Hallo XXcD,

Ist wahrscheinlich Ben Ziegler's Message Simulator Componente, die Du suchst!

Delphi-Quellcode:

unit MsgSimulator;

{
  June 23, 1998  by Ben Ziegler

  6/30/98 - Added a Record Macro function
}


interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs;

type
   TWMMessage = (mmMouseDown, mmMouseUp, mmMouseMove, mmKeyDown, mmKeyUp);

   TMessageItem = class(TCollectionItem)
   protected
      em : TEventMsg; // Structure required by JournalPlayback Proc
      FMsg : TWMMessage;
      FDelay : DWORD; // Delay in msec before next message is played
      FX : integer; // This means nothing for keystrokes
      FY : integer; // This means nothing for keystrokes
      FKey : integer; // This means nothing for mouse clicks
      FHWND : integer; // Window Handle (not used for keystrokes)
      FButton : TMouseButton; // This means nothing for keystrokes
      procedure Fill_EM_From_Props;
      procedure Fill_Props_From_EM;
   public
      constructor Create(Collection: TCollection); override;
      property HWND : integer read FHWND write FHWND; // No need to save it - it will be different after each run
   published
      property Msg : TWMMessage read FMsg write FMsg;
      property PosX : integer read FX write FX;
      property PosY : integer read FY write FY;
      property VkKey : integer read FKey write FKey;
      property Delay : DWORD read FDelay write FDelay;
      property Button : TMouseButton read FButton write FButton;
   end;

   TMsgSimulator = class;

   TMessageCollection = class(TCollection)
   private
     FOwner : TMsgSimulator;
     function GetItem(Index: Integer): TMessageItem;
     procedure SetItem(Index: Integer; Value: TMessageItem);
   protected
     function GetOwner: TPersistent; override;
     procedure Update(Item: TCollectionItem); override;
   public
     constructor Create(AOwner: TMsgSimulator);
     function Add: TMessageItem;
     property AOwner: TMsgSimulator read FOwner;
     property Items[Index: Integer]: TMessageItem read GetItem write SetItem; default;
   end;

   TMsgSimulator = class(TComponent)
   protected
      FRunning : boolean; // Simulation is currently running
      play_hk : THandle; // JournalPlayback Hook handle
      rec_hk : THandle; // RecordPlayback Hook handle
      PlayDone : boolean; // Flag to signal that all messages have been simulated
      AbortSim : boolean; // Flag to signal aborting the playback of messages
      StartTime : DWORD; // Time simulation started (msec)
      StopTime : DWORD; // Time simulation stoped (msec)
      FDelay : integer; // Default delay between messages
      FMsgList : TMessageCollection; // Messages to playback
      FTopWin : string;
      FindText : string;
      FindHandle : THandle;
      StopRec : integer;
      FRecording : boolean;
      FOnStopRec : TNotifyEvent;
      function GetElapTime: integer;
      procedure SetMsgList(MsgList: TMessageCollection);
      function Add_Raw_Message(Msg: TWMMessage; x, y, VkKey, Delay, HWND: integer; Button: TMouseButton): TMessageItem;
      procedure Add_Shift(hwnd: THandle; Shift: TShiftState; UpDown: TWMMessage; Delay: integer);
      procedure SimClientToScreen(hwnd: THandle; var x, y: integer);
      procedure FixUp_Playback_Delays;
      procedure FixUp_Record_Delays;
   public
      constructor Create(AOwner: TComponent); override;
      destructor Destroy; override;
      // Low-level Message Creation Functions
      procedure Add_ClickEx(hwnd: THandle; Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
                     x, y, Delay: integer);
      procedure Add_DragEx(hwnd: THandle; Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
                     StartX, StartY, StopX, StopY, NumMoves, Delay: integer);
      procedure Add_VirtualKey(hwnd: THandle; VkKey, Delay: integer; UpDown: TWMMessage);
      // High-level Message Creation Functions
      procedure Add_Window_Click(hwnd: THandle; x, y: integer);
      procedure Add_Window_Drag(hwnd: THandle; StartX, StartY, StopX, StopY: integer);
      procedure Add_Screen_Click(x, y: integer);
      procedure Add_Screen_Drag(StartX, StartY, StopX, StopY: integer);
      procedure Add_ASCII_Keys(const Keystrokes: string);
   public
      // Playback & Cancel Functions
      procedure Play; // Plays messages, then returns
      procedure Play_Async; // Returns immediately
      procedure Abort;
      procedure Record_Input;
      procedure Stop_Record;
      property Running: boolean read FRunning;
      property Recording: boolean read FRecording;
      property ElapTime: integer read GetElapTime; // Elapsed running time in msec
      // Helper Functions
      procedure FocusWin(hwnd: THandle);
      function FindTopLevelWin(const FindText: string): THandle;
   published
      property Messages: TMessageCollection read FMsgList write SetMsgList;
      property DefaultDelay: integer read FDelay write FDelay default 50;
      property OnStopRecord: TNotifyEvent read FOnStopRec write FOnStopRec;
   end;

procedure Register;


implementation

var
   CurSim : TMsgSimulator; // Only one TMsgSimulator can play at a time
   Cur : integer; // Current Message to play in the MsgList
   NumCur : integer; // Number of times current message has been played


procedure Register;
begin
  RegisterComponents('Samples', [TMsgSimulator]);
end;


// *********************************************************************
// TMessageItem

constructor TMessageItem.Create(Collection: TCollection);
begin
   inherited;
   Delay := TMessageCollection(Collection).AOwner.DefaultDelay;
end;

procedure TMessageItem.Fill_EM_From_Props;
begin
   em.hwnd := hwnd;

   if (Msg = mmMouseDown) and (Button = mbLeft) then em.message := WM_LBUTTONDOWN;
   if (Msg = mmMouseUp) and (Button = mbLeft) then em.message := WM_LBUTTONUP;
   if (Msg = mmMouseDown) and (Button = mbRight) then em.message := WM_RBUTTONDOWN;
   if (Msg = mmMouseUp) and (Button = mbRight) then em.message := WM_RBUTTONUP;
   if (Msg = mmMouseDown) and (Button = mbMiddle) then em.message := WM_MBUTTONDOWN;
   if (Msg = mmMouseUp) and (Button = mbMiddle) then em.message := WM_MBUTTONUP;

   case Msg of
      mmMouseMove : em.message := WM_MOUSEMOVE;
      mmKeyDown : em.message := WM_KEYDOWN;
      mmKeyUp : em.message := WM_KEYUP;
   end;

   if (Msg = mmKeyDown) or (Msg = mmKeyUp) then begin
      // Keystroke Message
      em.paramL := VkKey;
      em.paramH := MapVirtualKey(VkKey, 0);
   end else begin
      // Mouse Message
      em.paramL := PosX;
      em.paramH := PosY;
   end;
end;

procedure TMessageItem.Fill_Props_From_EM;
begin
   hwnd := em.hwnd;

   case em.message of
      WM_LBUTTONDOWN : begin Msg := mmMouseDown; Button := mbLeft; end;
      WM_LBUTTONUP : begin Msg := mmMouseUp; Button := mbLeft; end;
      WM_RBUTTONDOWN : begin Msg := mmMouseDown; Button := mbRight; end;
      WM_RBUTTONUP : begin Msg := mmMouseUp; Button := mbRight; end;
      WM_MBUTTONDOWN : begin Msg := mmMouseDown; Button := mbMiddle; end;
      WM_MBUTTONUP : begin Msg := mmMouseUp; Button := mbMiddle; end;
      WM_MOUSEMOVE : Msg := mmMouseMove;
      WM_KEYDOWN : Msg := mmKeyDown;
      WM_KEYUP : Msg := mmKeyUp;
   end;

   if (Msg = mmKeyDown) or (Msg = mmKeyUp) then begin
      // Keystroke Message
      VkKey := em.paramL;
   end else begin
      // Mouse Message
      PosX := em.paramL;
      PosY := em.paramH;
   end;
end;


// *********************************************************************
// TMessageCollection

constructor TMessageCollection.Create(AOwner: TMsgSimulator);
begin
  inherited Create(TMessageItem);
  FOwner := AOwner;
end;

function TMessageCollection.Add: TMessageItem;
begin
  Result := TMessageItem(inherited Add);
end;

function TMessageCollection.GetItem(Index: Integer): TMessageItem;
begin
  Result := TMessageItem(inherited GetItem(Index));
end;

function TMessageCollection.GetOwner: TPersistent;
begin
  Result := FOwner;
end;

procedure TMessageCollection.SetItem(Index: Integer; Value: TMessageItem);
begin
  inherited SetItem(Index, Value);
end;

procedure TMessageCollection.Update(Item: TCollectionItem);
begin
   Assert(not FOwner.Running);
end;


// *********************************************************************
// TMsgSimulator

constructor TMsgSimulator.Create(AOwner: TComponent);
begin
   inherited;
   FDelay := 50;
   FMsgList := TMessageCollection.Create(Self);
end;

destructor TMsgSimulator.Destroy;
begin
   if Running then Abort;
   FMsgList.Free;
   FMsgList := nil;
   inherited;
end;

procedure TMsgSimulator.SetMsgList(MsgList: TMessageCollection);
begin
   FMsgList.Assign(MsgList);
end;

function TMsgSimulator.Add_Raw_Message(Msg: TWMMessage; x, y, VkKey, Delay, HWND: integer; Button: TMouseButton): TMessageItem;
begin
   Result := Messages.Add;
   Result.Msg := Msg;
   Result.PosX := x;
   Result.PosY := y;
   Result.VkKey := VkKey;
   Result.Delay := Delay;
   Result.HWND := HWND;
   Result.Button := Button;
end;

procedure TMsgSimulator.Add_Shift(hwnd: THandle; Shift: TShiftState; UpDown: TWMMessage; Delay: integer);
begin
   // NOTE: Keystrokes do not require an hwnd, so use 0
   if Shift = [] then exit;
   if ssShift in Shift then Add_Raw_Message(UpDown, 0, 0, VK_SHIFT, Delay, 0, mbLeft);
   if ssCtrl in Shift then Add_Raw_Message(UpDown, 0, 0, VK_CONTROL, Delay, 0, mbLeft);
   if ssAlt in Shift then Add_Raw_Message(UpDown, 0, 0, VK_MENU, Delay, 0, mbLeft);
end;

// x, y are in Screen coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_ClickEx(hwnd: THandle; Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
               x, y, Delay: integer);
begin
   Add_Shift(hwnd, Shift, mmKeyDown, Delay);
   Add_Raw_Message(mmMouseDown, x, y, 0, Delay, hwnd, Button);
   Add_Raw_Message(mmMouseUp, x, y, 0, Delay, hwnd, Button);
   Add_Raw_Message(mmMouseMove, x, y, 0, Delay, hwnd, Button);
   Add_Shift(hwnd, Shift, mmKeyUp, Delay);
end;

// x, y are in Screen coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_DragEx(hwnd: THandle; Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
               StartX, StartY, StopX, StopY, NumMoves, Delay: integer);
var
   i, x, y : integer;
begin
   Add_Shift(hwnd, Shift, mmKeyDown, Delay);
   Add_Raw_Message(mmMouseDown, StartX, StartY, 0, Delay, hwnd, Button);

   for i := 0 to NumMoves do begin
      x := (StopX - StartX) * i div NumMoves + StartX;
      y := (StopY - StartY) * i div NumMoves + StartY;
      Add_Raw_Message(mmMouseMove, x, y, 0, Delay, hwnd, Button);
   end;

   Add_Raw_Message(mmMouseUp, StopX, StopY, 0, Delay, hwnd, Button);
   Add_Shift(hwnd, Shift, mmKeyUp, Delay);
end;

procedure TMsgSimulator.Add_VirtualKey(hwnd: THandle; VkKey, Delay: integer; UpDown: TWMMessage);
begin
   Add_Raw_Message(upDown, 0, 0, vkKey, Delay, hwnd, mbLeft);
end;

procedure TMsgSimulator.SimClientToScreen(hwnd: THandle; var x, y: integer);
var
   p : TPoint;
begin
   if hwnd = 0 then exit;
   p := Point(x, y);
   Windows.ClientToScreen(hwnd, p);
   x := p.x;
   y := p.y;
end;

// x, y are in the Window's coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_Window_Click(hwnd: THandle; x, y: integer);
begin
   SimClientToScreen(hwnd, x, y);
   Add_ClickEx(hwnd, mbLeft, [], x, y, DefaultDelay);
end;

// StartXY & StopXY are in the Window's coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_Window_Drag(hwnd: THandle; StartX, StartY, StopX, StopY: integer);
begin
   SimClientToScreen(hwnd, StartX, StartY);
   SimClientToScreen(hwnd, StopX, StopY);
   Add_DragEx(hwnd, mbLeft, [], StartX, StartY, StopX, StopY, 10, DefaultDelay);
end;

// x, y are in Screen coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_Screen_Click(x, y: integer);
var
   hwnd : THandle;
begin
   hwnd := Windows.WindowFromPoint(Point(x, y));
   Add_ClickEx(hwnd, mbLeft, [], x, y, DefaultDelay);
end;

// x, y are in Screen coordinates
procedure TMsgSimulator.Add_Screen_Drag(StartX, StartY, StopX, StopY: integer);
var
   hwnd : THandle;
begin
   hwnd := Windows.WindowFromPoint(Point(StartX, StartY));
   Add_DragEx(hwnd, mbLeft, [], StartX, StartY, StopX, StopY, 10, DefaultDelay);
end;

procedure TMsgSimulator.Add_ASCII_Keys(const Keystrokes: string);
var
   i : integer;
   c : byte;
   Shift : boolean;
begin
   for i := 1 to Length(Keystrokes) do begin
      c := VkKeyScan(Keystrokes[i]) and 255;
      Shift := (VkKeyScan(Keystrokes[i]) and 256) <> 0;
      if Shift then Add_Raw_Message(mmKeyDown, 0, 0, VK_SHIFT, 1 {DefaultDelay}, 0, mbLeft);
      Add_Raw_Message(mmKeyDown, 0, 0, c, DefaultDelay, 0, mbLeft);
      Add_Raw_Message(mmKeyUp, 0, 0, c, 1 {DefaultDelay}, 0, mbLeft);
      if Shift then Add_Raw_Message(mmKeyUp, 0, 0, VK_SHIFT, 1 {DefaultDelay}, 0, mbLeft);
   end;
end;

procedure TMsgSimulator.Play;
begin
   Play_Async;

   Assert(Application <> nil, 'TMsgSimulator.Play: Application = nil');
   while (not Application.Terminated) and (not AbortSim) and (not PlayDone) do begin
      Application.ProcessMessages;
      Sleep(1);
   end;
end;

procedure UnHook;
begin
   Win32Check(UnhookWindowsHookEx(CurSim.play_hk));
   CurSim.play_hk := 0;
   CurSim.PlayDone := True;
   CurSim.StopTime := GetTickCount;
   CurSim.FRunning := False;
   CurSim := nil;
end;

function JournalPlaybackProc(code: integer; wp: WParam; lp: LPARAM): LResult; stdcall;
var
   pe : PEventMsg;
begin
   Assert(CurSim <> nil, 'CurSim = nil!');
   Assert(CurSim.PlayDone = False, 'Still Playing?');

   Result := CallNextHookEx(CurSim.play_hk, code, wp, lp);
   if code < 0 then exit;

   if CurSim.AbortSim then begin
      UnHook;
      exit;
   end;

   if code = HC_GETNEXT then begin
      pe := @CurSim.Messages[Cur].em;
      PEventMsg(lp)^ := pe^;
      Result := 0;
      if (NumCur = 0) and (Cur > 0) then begin
         Result := CurSim.Messages[Cur].em.time - CurSim.Messages[Cur-1].em.time;
      end;

      NumCur := NumCur + 1;
      exit;
   end;

   if code = HC_SKIP then begin
      Cur := Cur + 1;
      NumCur := 0;
      if Cur = CurSim.Messages.Count then begin
         UnHook;
      end;
      exit;
   end;
end;

procedure TMsgSimulator.FixUp_Playback_Delays;
var
   i : integer;
begin
   for i := 0 to Messages.Count-1 do begin
      Messages[i].Fill_EM_From_Props;

      if i = 0 then Messages[i].em.time := 0
         else Messages[i].em.time := Messages[i-1].em.time + Messages[i].Delay;

      // TODO: Fix up HWNDs? -bpz
   end;
end;

// This function returns immediately
procedure TMsgSimulator.Play_Async;
begin
   StartTime := GetTickCount;
   StopTime := StartTime;
   if Messages.Count = 0 then exit;

   FRunning := True;
   AbortSim := False;
   PlayDone := False;

   Assert(CurSim = nil, 'A TMsgSimulator is already playing or recording!');
   CurSim := Self;

   FixUp_Playback_Delays;

   // Set up the JournalPlayback Hook
   Cur := 0;
   NumCur := 0;
   play_hk := SetWindowsHookEx(WH_JOURNALPLAYBACK, JournalPlaybackProc, HInstance, 0);
end;

function TMsgSimulator.GetElapTime: integer;
begin
   if Running then
      Result := GetTickCount - StartTime
   else
      Result := StopTime - StartTime;
end;

procedure TMsgSimulator.Abort;
begin
   Assert(Running, 'Must be running to Abort!');
   AbortSim := True;
end;

function JournalRecordProc(code: integer; wp: WParam; lp: LPARAM): LResult; stdcall;
var
   pe : PEventMsg;
   mi : TMessageItem;
begin
   Result := 0;
   case code of
      HC_ACTION : if (CurSim.StopRec = 0) then begin
         pe := PEventMsg(lp);
         if (pe.message = WM_KEYDOWN) and ((pe.paramL and 255) = VK_CANCEL) then begin
            CurSim.Stop_Record;
            exit;
         end;

         mi := CurSim.Messages.Add;
         mi.em := pe^;
         mi.Fill_Props_From_EM;
         end;
      HC_SYSMODALON : Inc(CurSim.StopRec);
      HC_SYSMODALOFF   : Dec(CurSim.StopRec);
   end;
end;

procedure TMsgSimulator.Record_Input;
begin
   Assert(CurSim = nil, 'A TMsgSimulator is already playing or recording!');
   CurSim := Self;
   StopRec := 0;

   Messages.Clear;
   FRecording := True;

   rec_hk := SetWindowsHookEx(WH_JOURNALRECORD, JournalRecordProc, HInstance, 0);
end;

procedure TMsgSimulator.FixUp_Record_Delays;
var
   i : integer;
begin
   for i := 0 to Messages.Count-1 do begin
      if i = Messages.Count-1 then Messages[i].Delay := 0
         else Messages[i].Delay := Messages[i+1].em.time - Messages[i].em.time;
   end;
end;

procedure TMsgSimulator.Stop_Record;
begin
   if Recording then begin
      Win32Check(UnhookWindowsHookEx(CurSim.rec_hk));
      rec_hk := 0;
      CurSim := nil;
      FRecording := False;

      FixUp_Record_Delays;

      if Assigned(OnStopRecord) then
         OnStopRecord(Self); // This is useful when the user hits CTRL-BREAK to stop recording rather than pressing a "Stop" button
   end;
end;

procedure TMsgSimulator.FocusWin(hwnd: THandle);
var
   tmp : THandle;
begin
   // Get the top-level window
   tmp := hwnd;
   while GetParent(tmp)<>0 do
      tmp := GetParent(tmp);

   SetForegroundWindow(tmp);
   Windows.SetFocus(hwnd);
end;

function EnumWindowsProc(hwnd: THandle; lp: LParam): boolean; stdcall;
var
   buf : array[0..MAX_PATH] of char;
   ms : TMsgSimulator;
begin
   Result := True;
   ms := TMsgSimulator(lp);
   Assert(ms<>nil);

   GetWindowText(hwnd, buf, sizeof(buf));
   if Pos(ms.FindText, buf)<>0 then ms.FindHandle := hwnd;
end;

function TMsgSimulator.FindTopLevelWin(const FindText: string): THandle;
begin
   Self.FindText := FindText;
   FindHandle := DWORD(-1);
   EnumWindows(@EnumWindowsProc, LParam(Self));
   Result := FindHandle;
end;


initialization
   CurSim := nil;
end.

lg. Astat
Lanthan Astat
06810110811210410503210511511603209711003210010110 9032084097103
03211611111604403209711003210010110903210010510103 2108101116122
11610103209010110510810103206711110010103210511003 2068101108112
10410503210310111509910411410510109810111003211910 5114100046
  Mit Zitat antworten Zitat
Benutzerbild von XXcD
XXcD

Registriert seit: 19. Sep 2006
581 Beiträge
 
Delphi 2007 Professional
 
#3

Re: Messages aufzeichnen

  Alt 9. Dez 2009, 11:16
Ok danke, aber ich glaube das ist nicht das richtige ich will keine Messages senden sondern empfangen.

Ich habe nämlich ein Problem ich habe keine Explorer.exe sondern nur mein Media Center und da lässt sich die Laustärke nicht einstellen.
Ich vermute mal, dass der Explorer dafür verantwortlich ist.

Jetzt wollte ich mal schauen ob eine Message gesendet wird wenn man lauter oder leiser machen will und dann einfach die Message abfangen und manuell die Lautstärke über mein Programm einstellen.
  Mit Zitat antworten Zitat
Antwort Antwort


Forumregeln

Es ist dir nicht erlaubt, neue Themen zu verfassen.
Es ist dir nicht erlaubt, auf Beiträge zu antworten.
Es ist dir nicht erlaubt, Anhänge hochzuladen.
Es ist dir nicht erlaubt, deine Beiträge zu bearbeiten.

BB-Code ist an.
Smileys sind an.
[IMG] Code ist an.
HTML-Code ist aus.
Trackbacks are an
Pingbacks are an
Refbacks are aus

Gehe zu:

Impressum · AGB · Datenschutz · Nach oben
Alle Zeitangaben in WEZ +1. Es ist jetzt 17:19 Uhr.
Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO © 2011, Crawlability, Inc.
Delphi-PRAXiS (c) 2002 - 2023 by Daniel R. Wolf, 2024 by Thomas Breitkreuz